Flebologie

Behandelen van spataders

In onze kliniek zijn vrijwel alle spataderbehandelingen mogelijk. Hiervoor gebruiken we moderne, effectieve methoden. Door deze methoden is de klassieke chirurgische behandeling, het strippen van spataders, vaak niet meer nodig.
Om te bepalen welke methode voor u het meest geschikt is, doen we eerst een vaatonderzoek met een echoduplex-apparaat. Deze apparatuur maakt uw vaten zichtbaar met beeld en geluid, en tegelijkertijd geeft dit beeld inzicht in de (afwijkende) functie ervan. Al na het eerste bezoek met het duplexonderzoek kunnen wij u een behandeling voorstellen.
De behandelingen zijn weinig belastend en voeren wij poliklinisch uit. U heeft voor de behandeling wel een verwijzing van uw (huis)arts nodig.
Onze behandelmethoden zijn:

 • Endoveneuze lasertherapie
 • Echogeleide Sclerocompressietherapie
 • Flebectomie volgens de Muller-methode
 • Sclerocompressietherapie

Endoveneuze lasertherapie
Bij een endovasculaire behandeling worden de aderen van binnenuit dicht gebrand. Dit gebeurt met lasergolven (ELVT). Deze methode vervangt de klassieke chirurgische behandeling met het strippen van vaten. Deze behandeling is zeer effectief.

Korte beschrijving van de ingreep

 1. De spataderen worden in beeld gebracht met echoduplex-apparatuur
 2. Het te behandelen gebied wordt steriel afgedekt
 3. De arts brengt een voerdraad in en daarna de behandelkatheter in de spatader. Langs het traject van het te behandelen vat wordt een serie verdovingsprikken aangebracht. Sommige patiënten ervaren het geven van de verdoving even als pijnlijk
 4. De endovasculaire behandeling zelf duurt enkele minuten en is niet pijnlijk
 5. Na de behandeling krijgt u een elastische kous. U kunt uw normale activiteiten hervatten, maar u mag drie weken niet sporten

De ingreep duurt ongeveer een half uur tot een uur.

Echogeleide Sclerocompressietherapie
Bij deze behandeling worden uw spataderen ingespoten met schuim. Hierdoor verkleven ze en worden uitgeschakeld. De overgebleven aders vangt het gemis van de uitgeschakelde aders op. Deze behandeling wordt vooral toegepast bij middelgrote tot grote aders.

Korte beschrijving van de ingreep

 1. De spataderen worden in beeld gebracht met echoduplex-apparatuur
 2. In de spataderen wordt schuim ingespoten. De meeste patiënten ervaren dit als nauwelijks pijnlijk
 3. Op de prikplaatsen worden wattenrolletjes en verbandmateriaal aangebracht
 4. Na de behandeling krijgt u een elastische kous

De ingreep duurt, afhankelijk van het aantal aderen, tien tot twintig minuten. Soms is het nodig dat u meerdere keren terugkomt voor behandeling.

Flebectomie volgens Müller
Bij deze behandeling worden hele kleine sneetjes gemaakt in de huid bij de spataderen. Vervolgens worden de aderen verwijderd en de sneetjes gesloten (met pleisters of hechtingen). De flebectomie volgens Müller is een behandelmethode die hooguit minimale littekens achterlaat. Deze behandeling wordt toegepast bij middelgrote en grote aders.

Korte beschrijving van de ingreep

 1. De arts tekent de plaatsen af die behandeld moeten worden
 2. Het te behandelen gebied wordt steriel afgedekt
 3. Waar een spatader zit, wordt uw huid plaatselijk verdoofd. Daarna worden kleine sneetjes in de huid gemaakt
 4. De spatader wordt met een ‘haakinstrumentje’ aangehaakt en in trajecten verwijderd
 5. De sneetjes worden gesloten met hechtingen of pleisters
 6. Na de behandeling krijgt u een elastische kous

De ingreep duurt, afhankelijk van het aantal aderen, circa 45 tot 60 minuten. Soms is het nodig dat u meerdere keren terugkomt voor behandeling.

Sclerocompressietherapie
Bij sclerocompressietherapie worden uw spataderen ingespoten met een vloeistof. Hierdoor verkleven ze, en worden uitgeschakeld. Deze behandeling wordt vooral toegepast bij kleine tot middelgrote aders.

Korte beschrijving van de ingreep

 1. In de spataderen wordt vloeistof ingespoten. Het is niet nodig te verdoven. De meeste patiënten ervaren dit als nauwelijks pijnlijk
 2. Op de prikplaatsen wordt verbandmateriaal geplakt
 3. Na de behandeling krijgt u een elastische kous

De ingreep duurt, afhankelijk van het aantal spataderen, tien tot twintig minuten. Meestal is het nodig dat u meerdere keren terugkomt voor behandeling.

Meer door een bezoek http://www.huidinfo.nl/