Hyperhidrosis

Behandelen van overmatige transpiratie

Hyperhidrosis is de medische term voor overmatig zweten of transpireren. Zweten is een normale lichaamsfunctie, waarmee overmatige warmte aan het lichaam wordt onttrokken. Door verdamping van het zweet wordt de huid afgekoeld. Het zweten neemt toe bij lichamelijke inspanning, emoties of bij het eten van sterk gekruid voedsel. Het overmatig zweten kan over het gehele lichaam optreden, maar meestal blijft het beperkt tot bepaalde lichaamsdelen. De gebieden waar hyperhidrosis het meest voorkomt zijn de oksels, het gezicht, de handpalmen en de voetzolen.

De oorzaak van hyperhidrosis is meestal niet bekend. Men spreekt dan van idiopathische hyperhidrosis. Waarschijnlijk ontstaat de prikkel om te gaan zweten in de hersenen. Er is een belangrijke erfelijke component: bij 30-50% van de mensen met hyperhidrosis komt het in de familie voor.

Bij hyperhidrosis zijn bepaalde lichaamsgebieden regelmatig erg vochtig door de overmatige zweetproductie. Dat kan zijn in de handpalmen, in de oksels, op het behaarde hoofd en in het gezicht, op de romp, in de liezen of op de voetzolen. De overmatige transpiratie kan gepaard gaan met een onaangename geur.
Overmatige transpiratie kan leiden tot emotionele en psychosociale problemen, waaronder verminderd zelfvertrouwen, sociaal isolement en depressie. Naast de psychologische gevolgen kan overdreven zweten ook leiden tot een geïrriteerde huid, bijvoorbeeld in de liezen.

Hoe kan Hyperhidrosis in onze kliniek behandeld worden?
  • Botuline injecties: Botuline toxine is een eiwit verkregen uit de bacterie Clostridium botulinum, die met moderne methoden gekweekt wordt. Als kleine doses in de huid gespoten worden, blokkeert dit eiwit de werking van zenuwen die de eccriene klieren prikkelen. Hierdoor wordt voorkomen dat de klieren zweet produceren. Botuline toxine blokkeert de zenuwuiteinden, maar na iets meer dan 6-12 weken groeien er nieuwe zenuwuiteinden aan om ze te vervangen. Dit betekent dat de behandeling enkele maanden werkt, maar dat het effect na enkele maanden vermindert.