Acne is de medische term voor (jeugd)puistjes.

Verschijnselen

Bij Acne is de huid rondom de talgklieren ontstoken. De talgklieren in het gezicht, op de rug of de borst produceren bij deze aandoening meer talg of huidsmeer. Wanneer er teveel talg wordt afgescheiden, kan de talgklier verstopt raken. De talgophoping wordt verder nog versterkt door de toegenomen verhoorning van de afvoergang van de talgklier, waardoor deze nauwer wordt. Bacteriën bevindend in de talgklieren zetten talg om in vetzuren. Door de opgehoopte talg en vetzuren scheurt de talgklier uiteindelijk open. Doordat deze stoffen in de aangrenzende huid terechtkomen, veroorzaken ze een ontsteking. Het gevolg zijn pukkels, puistjes en op den duur eventueel ook littekenvorming.

Diagnose

De diagnose kan gesteld worden op basis van zichtbare afwijkingen. Aanvullend onderzoek is in principe niet noodzakelijk. Op basis van het aantal puisten en pukkels wordt de Acne beoordeeld als mild, matig of ernstig. Littekens spelen tevens een rol bij het beoordelen van de ernst van de Acne.

Behandelmogelijkheden

Bij de behandeling heeft u de keuze uit een van de volgende middelen:

  • Middelen die de versterkte verhoorning van de afvoergang tegengaan
  • Middelen die de groei van bacteriën tegengaan
  • Middelen die de ontsteking remmen
  • Middelen die de talgvorming verminderen
  • Anticonceptiepil

Afhankelijk van de ernst van de acne, de klachten, eventuele littekenvorming, maar ook de leeftijd en het geslacht bepalen welke behandelmogelijkheid het meest geschikt is.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie