Psoriasis is een huidaandoening met rode en schilferende plekken.

Verschijnselen

Rode, schilferende plekken die verspreid over het gehele lichaam kunnen voorkomen, maar vooral op de ellebogen, de knieën en het behaarde hoofd. Psoriasis is niet besmettelijk. Vaak komen ook nagelafwijkingen voor bij psoriasis. Dit uit zich meestal als putjes in de nagels, geelbruine vlekken onder de nagels en loslating van de uiteinden van de nagels. Voorts kunnen zich gewrichtsontstekingen voordoen, vooral van de kleine gewrichten van de handen en de voeten, maar ook van grotere gewrichten zoals de knieën en de ellebogen.

Diagnose

De diagnose kan meestal worden gesteld op grond van de kenmerkende afwijkingen. In een enkel geval wordt onder plaatselijke verdoving een stukje huid weggenomen voor microscopisch onderzoek (een biopt).

Behandelmogelijkheden

Er zijn 3 soorten behandelingen:

  • Plaatselijke therapie met medicijnen in de vorm van een crème, zalf of lotion, die op de psoriasisplekken worden aangebracht.
  • Lichttherapie met ultraviolet licht, soms in combinatie met medicijnen.
  • Systemische therapie. Hierbij worden de geneesmiddelen als tabletten of capsules door de mond ingenomen, of door middel van injecties in de huid toegediend.