Er is sprake van een melanoom als een groep pigmentcellen verandert in kankercellen.

Verschijnselen

Een nieuwe groeiende moedervlek of een bestaande moedervlek die van kleur of vorm is veranderd of in grootte is toegenomen. Soms kan een melanoom er ook uitzien als een bruin-zwart of zwart bultje. Ook kan een melanoom deels of geheel pigmentloos (wit-roze) zijn en daardoor moeilijk als zodanig te herkennen. Een melanoom kan tevens jeuk, pijn of een bloeding veroorzaken, of er ontstaat op die plaats een zweer.

Diagnose

De diagnose kan door de dermatoloog, met behulp van een dermatoscoop, met redelijke zekerheid worden gesteld op de uiterlijke kenmerken. Als er een redelijke verdenking is op een melanoom, dan moet de afwijking in principe geheel worden verwijderd voor microscopisch onderzoek. Aan de hand van het microscopisch onderzoek kan de diagnose met grote zekerheid worden gesteld.

Behandelmogelijkheden

  • Chirurgie: de huiskanker zal door middel van een operatie onder plaatselijke verdoving worden verwijderd. Als na verwijdering en microscopisch onderzoek de dikte van het melanoom bekend is, volgt kort daarna een tweede operatie. Rondom het litteken waar het melanoom in eerste instantie is verwijderd, wordt voor de zekerheid nogmaals een stuk huid weggehaald met een marge van 1 of 2 cm. De marge is afhankelijk van de vastgestelde dikte (Breslow-dikte) van het melanoom. Bij deze tweede operatie kan een vrij grote wond ontstaan.
  • Verwijdering van vergrote lymfeklieren