Hirsutisme is een vorm van overbeharing bij vrouwen, waarbij het beharingspatroon typisch mannelijk is.

Verschijnselen

Er groeien donkere, stugge haren in het snor- en (bakke)baardgebied en er zijn dikke en donkere haren aan de ledematen of romp. Hirsutisme is meestal erfelijk bepaald. De ernst van de overbeharing kan variëren. De haargroei hoeft niet op alle plaatsen tegelijkertijd voor te komen.

Diagnose

Er wordt gekeken op welke delen van het lichaam sprake is van overmatige haargroei en of het donshaar betreft of stugge haren. De ernst van de haargroei op de diverse plaatsen van het lichaam kan worden uitgedrukt in een score. Bij verdenking van een hormonale oorzaak wordt de patiente doorverwezen naar de gynaecoloog.

Behandelmogelijkheden

De behandeling van de overbeharing bestaat in uit een aantal laser- of flitslampbehandelingen. Bij vrouwen met een donkere huidskleur bestaat echter wel een verhoogd risico op het ontstaan van pigmentafwijkingen en littekens als gevolg van deze behandeling. Behandeling met een anticonceptiepil heeft tevens vaak een gunstig effect bij Hirsutisme en het kan bovendien de menstruatiecyclus reguleren.