Het Plaveiselcelcarcinoom van de huid is een kwaadaardige tumor.

Verschijnselen

Het Plaveiselcelcarcinoom ziet er uit als een huidkleurig of lichtrode verhoorning, vaak met een ruw aanvoelend oppervlak. Het plekje wordt langzaam groter en kan uitgroeien tot een grote tumor. Soms veroorzaakt de tumor pijnklachten. Ook kan een Plaveiselcelcarcinoom er uitzien als een wondje, dat geleidelijk aan groter wordt. Het Plaveiselcelcarcinoom van de huid wordt vooral gezien op de aan zon blootgestelde huid bij mensen met een lichte huidtype. Er bestaat een voorkeur voor de schedelhuid, de oren, het gezicht, de lippen, de onderarmen, de handruggen en de benen.

Diagnose

De diagnose wordt overwogen op grond van de uiterlijke verschijnselen. De diagnose kan echter alleen met zekerheid worden vastgesteld door middel van weefselonderzoek. Het is dus altijd nodig de huidafwijking geheel of gedeeltelijk te verwijderen voor onderzoek (biopsie). Voorts wordt onderzocht of de lymfeklieren in de omgeving vergroot aanvoelen.

Behandelmogelijkheden

Het Plaveiselcelcarcinoom zal door middel van een operatie onder plaatselijke verdoving worden verwijderd. Als het carcinoom niet volledig is weggenomen, moet de ingreep nogmaals worden uitgevoerd.